Infrastruktura neznanja i nemara

Istraživanjem smo došli do neverovatne činjenice da je u infrastrukturu grada Niša u poslednje četiri godine uloženo 44 puta manje novca nego u infrastrukturu Novog Sada!

Niš je poplavljen drugi treći put za mesec dana. Voda je ušla u domove Nišlija i Dom zdravlja. Čak su i nove, pre mesec dana obnovljene saobraćajnice u širem centru grada bile pod vodom. Automobili u vodi do krova ispod nadvožnjaka na Paliluli jasno oslikavaju stanje koje se može opisati rečima: neznanje i nemar; Jer kako i kojim drugim rečima opisati tek popravljenu pa poplavljenu ulicu Vojvode Mišića?! Kako opisati stanje u Zetskoj ulici, čiji problem je „rešen“ još 2017. godine?!

Koliko se i kako se ulaže u infrastrukturu grada Niša?

Republika Srbija u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju svake godine opredeljuje sredstva kojima bi trebalo da podstiče regionalni razvoj.

Ciljevi Zakona o regionalnom razvoju su smanjenje regionalnih i unutar-regionalnih dispariteta u stepenu društveno-ekonomskog razvoja i uslova života, sa naglaskom na podsticanje razvoja nedovoljno razvijenih, devastiranih industrijskih i ruralnih područja kako bi se smanjila negativna demografska kretanja i podstakao sveukupni društveno-ekonomski održivi razvoj (član 2. pomenutog zakona).

Nasuprot zdravoj logici da se najviše sredstava ulaže tamo gde je najniži stepen razvoja, zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku paradoksalno pokazuju da se najviše para ulaže u najrazvijenije delove naše zemlje.

Istraživanjem smo došli do neverovatne činjenice da je u infrastrukturu grada Niša u poslednje četiri godine uloženo 44 puta manje novca nego u infrastrukturu Novog Sada! Ponoviću, u infrastrukturu Niša je od 2016. do 2019. godine uloženo 44 puta manje para nego u infrastrukturne radove u Novom Sadu. Ulaganje u infrastrukturu Niša iznosilo je 1,1 milion evra u poslednje 4 godine, a u infrastrukturu Novog Sada 48,4 miliona evra.

Sva infrastrukturna ulaganja podeljena su u 6 kategorija: ulaganje u ekološku, saobraćajnu, komunalnu, energetsku, ekonomsku (privrednu) infrastrukturu i ostalu infrastrukturu.

Ulaganja u infrastrukturu

U prethodne 4 godine u ekološku i energetsku infrastrukturu grada Niša nije uloženo ništa.


Čestitamo, obezbeđeno je nula evra ulaganja u jačanje ekosistema i zaštitu životne sredine, regionalne sanitarne deponije za odlaganje, tretiranje, reciklažu otpada i upravljanje otpadnim vodama grada Niša; I još nula evra ulaganja u objekte, uređaje i sisteme električne energije, skladišta prirodnog gasa, magistralne gasovode, naftovode, gradske toplane i toplovode.

U objekte saobraćajne infrastrukture Niša (putevi, mostovi, železničke pruge i stanice, aerodromi, unutrašnji plovni putevi i pristaništa, telekomunikacije) uloženo je čak 35 puta manje para nego u saobraćajnu infrastrukturu Novog Sada. U saobraćajnu infrastrukturu Niša uloženo je oko 671 hiljada evra, a u saobraćajnu infrastrukturu Novog Sada čak 23,6 miliona evra.

U ostala infrastrukturna ulaganja – u izgradnju i održavanje ostale infrastrukture (koja nije navedena kao poseban oblik infrastrukture) u Novi Sad su uložena dodatna 24 miliona evra, a u Niš 11 hiljada evra, neverovatnih 2178 puta manje!

Da li građani Niša mogu od republičkih vlasti da dobiju objašnjenje po kojoj logici Novi Sad, grad koji ima (samo) 40% više stanovnika dobija 44 puta više sredstava za infrastrukturne projekte od Niša?! Da li niške gradske vlasti mogu da objasne kako uspevaju da imaju nula uticaja na odluke Vlade koje direktno negativno utiču na razvoj trećeg po veličini grada u Srbiji?!

Da li će gradska i republička vlast predložiti Nišlijama da i dalje gledaju u nebo i mole se da neka nova vekovna kiša ne počne da pada?

I možda najvažnije, da li će Nišlije i dalje pristajati na sve ovo?

Činjenice o infrastrukturnim ulaganjima koje predstavljam u ovom tekstu rezultat su rada na javnim bazama podataka Republičkog zavoda za statistiku, link je ovde: https://www.apr.gov.rs/registri/mere-i-podsticaji-regionalnog-razvoja.2263.html

Podelite

Aktuelno

Pitanja i odgovori

spot_img

Pročitajte još i ovo:

Da li je u saobraćajnu infrastrukturu Niša uloženo 35 puta manje para nego u Novi Sad? Da, jeste.

U objekte saobraćajne infrastrukture Niša (putevi, mostovi, železničke pruge i stanice, aerodromi, unutrašnji plovni...

Da li je moguće da je u ekološku i energetsku infrastrukturu Niša uloženo nula evra u prethodne četiri godine?

U ekološku i energetsku infrastrukturu grada Niša nije uloženo ništa u prethodne četiri godine.Čestitamo,...

U infrastrukturu Niša u prethodne četiri godine uloženo je 44 puta manje para nego u Novi Sad. Ko će ovo da objasni?!

U infrastrukturu grada Niša u poslednje četiri godine uloženo je 44 puta manje novca...

Kude je taj Niš a gde je Novi Sad?

Prošlo je pola veka i koja godina preko od proizvodnje prvog televizora u pogonima...
spot_img