Onlajn panel istraživanja

-

Udeo onlajn istraživanja u svetu veći je nego zbir telefonskih i anketa licem u lice. Kada smo 2012. kreiarali Pipl onlajn panel, platformu za onlajn panel istraživanja, naš slogan je glasio – dobro došli u budućnost marketinških istraživanja! Budućnost je stigla. Marketinška istraživanja su danas onlajn.

Koliki je udeo online istraživanja u najrazvijenijim zemljama, a koliko u Srbiji i regionu?

Po poslednjem ESOMAR-ovom godišnjem izveštaju iz 2019. godine jasan je trend rasta udela online istraživanja u odnosu na druge kvantitativne istraživačke metode: trenutni udeo je 35%, naspram 11% telefonskih istraživanja i 9% anketa licem u lice.Ako ovom broju dodamo automatizovana merenja i onlajn kvalitativna istraživanja, dolazimo do impozantnog procenta – 55% svih istraživanja se uradi onlajn.

U najrazvijenijim zemljama sveta online ankete već više od deset godina su najzastupljenije, pa je tako udeo online istraživanja u Australiji 61%, u Sjedinjenim Američkim Državama i Sloveniji 60%, u Japanu i Brazilu 52%.

Više od 62% građana Srbije koristi Internet. 86,4%onih koji koji koriste Internet, koristi ga svakodnevno. Korišćenje interneta danas je pre svega korišćenje na mobilnom smartfon uređaju. 82,9% korisnika interneta koristi ga na mobilnom telefonu.

Danas nema opravdanja da onlajn istraživanja u Srbiji i zemljama u regionu nemaju udeo sličan onom najrazvijenijim zemljama. Želimo da ohrabrimo preduzetnike i direktore kompanija da im onlajn panel istraživanja postanu prvi izbor.

Penetracija korisnika interneta u Srbiji je prema poslednjim istraživanjima dostigla je 70%. Kod populacije mlađih do 55 godina broj korisnika interneta je iznad 85%, u gradskoj sredini i iznad 90 procenata. 86,4% onih koji koji koriste Internet, koristi ga svakodnevno. Korišćenje interneta danas je pre svega korišćenje na mobilnom smartfon uređaju. 82,9% korisnika interneta koristi ga na mobilnom telefonu.

Šta je onlajn panel istraživanje?

Onlajn panel istraživanje sprovodi se na internetu sa ispitanicima izvučenim iz velike baze potencijalnih ispitanika.

Jedan od najvećih problem svakog istraživanja pa i onlajn istraživanja jeste generisanje kvalitetnog (pouzdanog) uzorka ispitanika. Ako bismo za svako pojedinačno istraživanje formirali uvek novi onlajn uzorak, tada bi proces pronalaženja reprezantativnih ispitanika trajao višestruko duže nego samo istraživanje uz ogromne troškove ovakvog postupka. Zbog toga smo mi formirali veliku bazu potencijalnih ispitanika – onlajn panel u koji su ušli predstavnici svih segmenata populacije uz ispunjenje specifičnog zahteva – da koriste internet na računaru ili mobilnom telefonu. Naš Pipl onlajn panel danas broji više od 11.000 potencijalnih ispitanika, u svakom trenutku raspoloženih da učestvuju u marketinškom istraživanju.

O svakom učesniku u bazi ispitanika online panela postoje brojne standardne i nestandardne socio-demografske informacije, kao i pregled osnovnih životnih stavova.

Svako istraživanje ima neku svoju ciljnu grupaciju. Ponekad, u posebnim slučajevima, to može biti i opšta populacija (uzorak svih građana). Za bilo koje konkretno online istraživanje ispitanici se, umesto lutanja po raznim spiskovima građana o kojima ne znamo ništa, regrutuju iz velike baze podataka građana o kojima znamo gotovo sve, bilo da nam je potrebna opšta populacija ili neki deo opšte populacije. Uzorak se generiše praktično trenutno, bez posebnih troškova. Pri tome, kako o svakom ispitaniku unapred imamo sve potrebne informacije koje definišu njegov profil, često nije ni potrebno u upitnik uključivati uobičajena socio-demografska pitanja, pitanja o psihološkom ili potrošačkom profilu, na primer.

Online panel istraživanja su najbolji izbor ako je primarna ciljna populacija mlađa od 55 godina.

Kada je jednom rešen problem izbora reprezentativnih ispitanika, brojne prednosti online anketiranja dolaze do punog izražaja.

Koje su prednosti online panel istraživanja?

Najniža cena istraživanja. Cena online panel istraživanja je do 50% niža od cene ankete licem u lice u domaćinstvima i do 25% niža od telefonske ankete. Kod online panela je izražena cenovna efikasnost i kod malih uzoraka, što nije slučaj kod drugih istraživačkih metoda, zbog velikih organizacionih troškova.

Najkraće vreme realizacije. Za realizaciju istraživačkog projekta putem online panela potrebno je do 5 puta manje vremena nego za realizaciju ankete licem u lice, ili duplo manje vremena nego što je potrebno za realizaciju telefonske ankete. Kratak rok realizacije omogućuje izveštaje na stolu naručioca u roku od samo 3 dana, što se ne može postići nijednom drugom istraživačkom tehnikom.

Permanentna kontrola prikupljenih podataka. Online panel istraživanje bolje nego i jedna druga istraživačka metoda nudi mogućnost kontrole prispelih podataka u realnom vremenu. Brojnim metodama kontrole online istraživanja omogućuje se potvrda kvaliteta dobijenih podataka, ali i dodatna analiza sumnjivih podataka i eliminacija neupotrebljivih podataka iz ostvarenog uzorka.

Odlična geografska pokrivenost. Jedna od prednosti online istraživanja je odlična geografska pokrivenost. Kod online anketiranja je moguće brzo i lako doći do ispitanika iz velikog broja opština, gradova i sela.

Lako uključivanje multimedijalnih sadržaja. Nikad nije bilo lakše generisati pitanja sa multimedijalnim sadržajem. Koristeći online panel uključujemo zvuk, slike, video materijal i lako testiramo: radio džinglove, dizajnerske predloge novinskih oglasa i bilborda, TV spotove pre emitovanja. Na ovaj način se onemogućuje relativno česta greška da se krene u reklamnu kampanju, vrednu više desetina hiljada eura, bez prethodne evaluacije kreativnog rešenja.

Ispitanici rade ankete kod kuće, u svom prirodnom ambijentu. Mogućnost koje nudi online panel da ispitanici rade anketu kada žele i gde im najviše odgovara, značajno pozitivno utiče na kvalitet prikupljenih podataka naročito u slučaju otvorenih pitanja.

Panelisti su dobro motivisani. Panelisti su plaćeni za učešće u istraživanjima, pa je samim tim i motivacija za njihovo učešće na visokom nivou za razliku od učesnika u telefonskim i F2F anketama. Zbog toga ima mnogo manje odbijanja učešća u istraživanjima, a samim tim je kvalitet prikupljenih podataka mnogo bolji.

Lakše je uraditi anketu sa “osetljivom” temom. Postoji dosta tabu tema: seksualnost, nacionalizam, porodično nasilje, nasilje nad decom, korupcija itd. Relativno veliki problem kod drugih istraživačkih metoda je da zbog specifičnosti teme istraživanja ima dosta odbijanja, čime se smanjuje kvalitet rezultata i povećava potrebno vreme za realizaciju projekata. Kod online ankete, zbog ambijenta u kome ispitanici rade ankete (sami, kod kuće), kvalitet odgovora se značajno poboljšava, uz istovremeno smanjenje broja odbijanja.

Informacija o statusu terenskog rada dostupna u realnom vremenu. Naručilac istraživačkog projekta u svakom trenutku ima potpun uvid u tok terenskog rada, u napredak i ostvarenje zadatih ciljeva istraživanja. To omogućava intervencije na uzorku ili čak i na sadržaju upitnika za vreme trajanja istraživanja, kako bi se postigli najbolji rezultati za klijenta.

Preliminarni rezultati odmah po završetku istraživanja. Klijent je u prilici da preliminarne rezultate istraživanja uključujući i sva potrebna ukrštanja podataka dobije istog dana kada se istraživanje završi.

Podelite

Nedavno objavljeno

Kategorije